The Andheri Flyover Project, Mumbai, India
Abraham John Architects

THE ANDHERI FLYOVER PROJECT
Built in 2002, the Andheri flyover is one of the worst and ugliest developments in the city of Mumbai (Bombay). The Developers had planned to use 30,000 square feet of commercial area under the flyover in the middle of a busy highway. However, a commercial complex under the flyover is bound to create traffic snarls and lead to overcrowding. 
 
Fortunately, the BOMBAY ENVIRONMENTAL ACTION GROUP (BEAG) filed a Public Interest Litigation against this flyover and the commercialisation of the space below the flyover wasn’t undertaken. 
 
THE ANDHERI FLYOVER PROJECT aims at creating a ‘new highway’ for people and cars without altering the area of the road currently in use.
 
The 3 junctions at Andheri on the Western Express Highway have a 1.2 km long 8 lane flyover built over them in 2002. The column and beam structure of the Flyover renders the space below it unusable. The Andheri Flyover Project frees up this unutilised 6.5 acres in the form of tree lined promenades on either side of the central road with 4 lane underpasses created beneath each promenade - completely transforming the highway.
 
Intersection widths would now be reduced to manageable 30m from the current 60m, and there would be complete visibility established across the road due to the removal of the ugly flyover.
Further, the external lanes at grade could be dedicated as bus lanes and the bus stops would be inset within the promenade to ensure free flow of traffic.
 
Solar power & rain water harvesting could be incorporated in the project making it very sustainable.
 
The promenades provide surrounding communities with a space where people can safely walk, bicycle, take transit and socialize.
 
This project is being proposed to oppose the spate of flyovers coming up in the city - as a strong example of how flyovers can disrupt public spaces leading to an unrecognisability factor, to a loss of location and landmarks. It's important to have a bearing in the city and to be able to geo locate oneself without resorting to maps!

More projects by this architect

Enter Here

No Comments


Please Login to post a comment.